Toyota is een van de voorlopers in waterstofbrandstofcellen, met zijn Mirai -model. Het Japanse bedrijf is echter ook van mening dat waterstof op tijd kan worden gebruikt als een brandstof voor verbrandingsmotoren – en het heeft dit nieuwste idee uitgebracht waarin de technologie wordt getoond: een waterstof -aangedreven versie van zijn Hot Hatchback van Gryaris.
Advertentie – Het artikel gaat hieronder verder
De Gr Yaris H2 is in feite de opvolger van een waterstof-aangedreven Corolla Sport die in een racerie in Japan heeft aangebracht. Het maakt gebruik van exact dezelfde 1,6-liter driecilindermotor met turbomotor als de routinematige gr yaris, maar met een aangepaste brandstoftoevoer en injectiesysteem.
Toyota Gr Yaris Review
Toyota verklaart dat, aangezien waterstof sneller brandt dan benzine, de aangepaste motor “goede responsiviteit” biedt samen met “uitstekende milieuprestaties”, terwijl de “akoestische en sensorische sensaties” ook worden behouden die charmeren in traditionele verbrandingsmotoren. Het systeem is niet vrij van emissies, maar de niveaus van CO2 als NOx gecreëerd worden verondersteld vele malen lager te zijn dan met benzine.
10
Net als bij de Corolla heeft Toyota geen enkel type verdere technische details over de motor uitgegeven, zoals vermogens- of koppelcijfers, of een prestatievergelijking geboden tussen de Gr Yaris H2 en de traditionele gr yaris. Er zijn geen onmiddellijke productieplannen, maar Toyota stelt dat het achter waterstoftechnologieën zal blijven gaan als onderdeel van zijn push naar koolstofneutraliteit.
Daartoe heeft het bedrijf ook onthuld dat het in januari 2022 een nieuwe generatie brandstofcel zal introduceren, met 54 procent meer vermogensdichtheid dan de huidige configuratie, samen met een gewichtsbesparing van 25 procent en een 27 procent Vermindering van het volume van het brandstofcelstapel.
Het bedrijf stelt dat de modules beschikbaar zijn in twee vormen – zowel kubieke als rechthoekig – om te kunnen gebruiken in een breder scala aan toepassingen, waaronder industriële voertuigen. De modules zullen ook worden geassembleerd in Europa – bij Toyota’s R & D -faciliteit in de buurt van Brussel.
De uitgaande generatie van brandstofcelmodule heeft al een verscheidenheid van ongeveer 400 km (bijna 250 mijl) in een bus geleverd, met een tanktijd van minder dan 10 minuten.
Hebben waterstofvoertuigen een toekomst? Klik hier om meer uit te checken …